Home » Materiaal

Materiaal

Mandala  materiaal dat ik gebruik

1004004013369512.jpg

 Voor mijn mandala's gebruik ik uiteraard gewone tekenpotloden of een dun vulpotlood, niet te hard (2B) want je moet de hulplijnen uit kunnen gummen.
Ik gebruik verder nog een passer, lineaal,  een gewone zachte gum maar ook kneedgum, en kleurpotloden. Om zacht in te kleuren en te mengen gebruik ik Derwent Coloursoft, Faber Castel Polychromos en Caran D'ache aquarelpotloden en voor de hardere lijnen te tekenen gebruik ik Bruynzeel kleurpotloden.
Het papier is gewoon (ivoor)wit tekenpapier A4 of A3 formaat maar ik gebruik soms aquarelpapier vanwege de structuur. Soms teken ik graag op zwart.

Om te gummen gebruik ik een goede gum en een gumvulpotlood. Ook deze zijn van Derwent.Derwent is mijn favoriete merk maar er zijn er helaas maar 72 kleuren van. Ik heb mijn verzameling kleurpotloden daarom aangevuld met losse potloden van Faber Castel Polychromos wat ik ook heerlijk vind om mee te werken. 

Fabercastel.jpg
gumpen.jpg

Gumpen

 

Rotringpasser-1.jpg

Stevige passer met verstelwiel zodat de benen niet verschuiven.

aquarelpotloden.jpg
Ik vind het fijn om af en toe mijn mandala's in te kleuren met aquarelpotlood  of om het te combineren met mijn andere kleurpotloden.
Ik gebruik dan de aquarelpotloden van Caran D'ache.
In dat geval teken ik op een aquarelblok omdat dat aan de randen vastgelijmd zit en het dan nat mag worden zonder dat het papier gaat golven.
Aquarelpapier met structuur, dus wat grover papier, kan een heel mooi resultaat geven om de coloursoftpotloden te gebruiken.

Ik gebruik ook Derwent metallic kleurpotloden voor oa. mijn glas in lood mandala's en mandala's op zwart papier.
Ik las een keer dat het metallic beter uitkomt als je de ondergrond eerst wit maakt met kleurpotlood.

stabilofineliners.jpg
Soms vind ik het gemakkelijk en mooi om de omlijningen in mijn mandala's te maken met stift in plaats van kleurpotloden. Ik hoef dan niet zo hart te drukken wat weer voorkomt dat de punt van het potlood breekt.
Ik gebruik daarvoor de Stabilo Fineliners met dunne punt. Deze fineliners zijn ook fijn om gekleurde Zendala's mee te tekenen al gaat mijn voorkeur voor Zendala uit naar zwart/wit.

Voor mijn Zendala's gebruik ik goede zwarte fineliners in verschillende diktes.
Voor wit op zwart papier gebruik ik witte gelpennen.
Schaduwen maak ik met grijze en witte kleurpotloden.

paginalijn-13.gif