Home » Wat is Zentangle

Zentangle tekening

(Klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Wat is Zentangle tekenen

Zentangle is een kunstvorm, en tegelijkertijd een meditatie.
Zentangle wordt ook wel Zendoodle genoemd.
"Zen" is afgeleid van de Japanse vorm van Boeddhisme. En "Tangle" betekent: "wirwar".
Zentangle laat dan ook vaak een drukke wirwar zien door de vele herhaalde patronen in de tekening.

Ik las ergens op een blog dat Maria Thomas en Rick Roberts de "ontdekkers" zijn van de Zentangle. 
Nou vind ik persoonlijk dat grote onzin want ik denk dat velen net als ik al op jonge leeftijd figuurtjes en patroontjes tekenden in de schoolagenda of kladblokken, JIJZELF bent de ontdekker en niemand anders. Maria Thomas en Rick Roberts zijn waarschijnlijk de personen die er een naam aan hebben gegeven maar de ontdekkers zijn wij met z'n allen!Ik gebruik soms wel wat bestaande figuurtjes die ik tegenkom op internet met name op Pinterest maar ik teken niet volgens een bepaald "stappenplan" zoals dat volgens sommigen moet bij het Zentangle en mandala tekenen. Zo schijnen zentangle's niet groter te mogen zijn dan 10/10. Mijn tekeningen zijn van verschillende formaten. Ik doe niet aan teken-regeltjes.
Bij mij MOET niks volgens een door een ander verzonnen stappenplan want daardoor gaat je eigen creativiteit en spontaniteit in de tekening verloren.
Blijf bij jezelf, teken met plezier en volg JOUW gevoel en geniet.

Ik vind het ook leuk om een eigen ontworpen mandala via zentangle-manier in te vullen als het ware een Mandala en Zendala te mixen. Ik noem dat Zentangle mandala's. Ook daar zul je hier voorbeelden van zien in het submenu. Niets moet, alles mag!Wat is een Zendala

Zendala is ontstaan uit de zentangle-techniek (Zentangle is het maken van beelden door herhalende patronen) en de mandala (tekenen in een cirkel). Meestal zijn zendala's in zwart-wit en getekend met zwarte stift op wit papier maar je kunt ook met bijv. witte of gekleurde potloden of gelpennen op zwart papier tekenen. Er kunnen ook stukken open gelaten worden. Een zendala is zogezegd een zentangle in een cirkel al kun je ook een andere basisvorm maken. Zendala's kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Ik teken ze met dikke en dunne zwarte fijnschrijvers met een 0,1 tot 1.2 dikke punt op stevig wit tekenpapier maar experimenteer ook graag met zwart papier, witte gelstift en kleuren. Laat gewoon je fantasie zijn werk doen. Door eenvoudige vormen simpelweg te herhalen zie je je Zendala groeien en komen de meest verrassende beelden tevoorschijn.

Zendala tekenen is net als bij mandala tekenen een vorm van meditatief tekenen, het werkt rustgevend en je kunt er je gevoel heerlijk in kwijt. Ik vind ze vaak wel een stuk drukker dan een mandala maar wel leuk om eens weer wat anders te tekenen. Na afloop is het heel leuk om te kijken wat je Zendala je te zeggen heeft. Het is goed voor je fijne motoriek, iedereen kan het. Laat je verrassen.

Alles mag en kan....... !!!
paginalijn-18.gif