Home » Zendala's/ Zentangles

Zendala met edelsteen

(Klik op de afbeelding voor een groter formaat)


Wat is een Zendtangle
Zentangle is het tekenen van herhaalde patroontjes, vormen. 
Sommige mensen zeggen dat hier regels voor zijn maar ik doe niet aan regels. Dat je persé moet tekenen volgens de methode van  de grondleggers: Maria Thomas  en Rick Roberts. Zo wordt volgens de "regels" een Zentangle getekend op een “tile”(Kaartje) van 9/9 cm), door gebruik te maken van gestructureerde patronen. Ik teken gewoon op tekenpapie Ook tekende ik dit soort tekeningetjes al in de jaren 70 in mijn schoolagenda's dus ben zelf de ontwikkelaar van mijn patroontjes.
Daarom volg ik geen zogenaamde zentangleregels maar mijn eigen gevoel.  Een zentangle kan diverse afmetingen hebben en zwart/wit met grijs maar ook kleur bevatten..... De kunstenaar bepaalt!

Alles mag en kan....... !!!


Wat is een Zendala

Zendala is ontstaan uit de zentangle-techniek (Zentangle is het maken van beelden door herhalende patronen) en de mandala (tekenen in een cirkel). Meestal zijn zendala's in zwart-wit en getekend met zwarte stift op wit papier maar je kunt ook met bijv. witte of gekleurde potloden of gelpennen op zwart papier tekenen. Er kunnen ook stukken open gelaten worden. Een zendala is zogezegd een zentangle in een cirkel al kun je ook een andere basisvorm maken. Zendala's kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Ik teken ze met dikke en dunne zwarte fijnschrijvers met een 0,1 tot 1.2 dikke punt op stevig wit tekenpapier maar gebruik er ook soms kleur in. Laat gewoon je fantasie zijn werk doen. Door eenvoudige vormen simpelweg te herhalen zie je je Zendala groeien en komen de meest verrassende beelden tevoorschijn...... JIJ bepaalt hoe je trekening eruit komt te zien.

Zendala tekenen is net als bij mandala tekenen een vorm van meditatief tekenen, het werkt rustgevend en je kunt er je gevoel heerlijk in kwijt. Ik vind ze vaak wel een stuk drukker dan een mandala maar wel leuk om eens weer wat anders te tekenen. Na afloop is het heel leuk om te kijken wat je Zendala je te zeggen heeft. Het is goed voor je fijne motoriek, iedereen kan het. Laat je verrassen.
Kijk in het submenu voor mijn Zendala's/Zentangles.